top of page

Apps voor digitaal zakelijk tekenen

Bijgewerkt op: 23 jan. 2021


Veel onderzoeken laten het zien: ook na de crisis zal er meer structureel thuis gewerkt worden. Dit vraagt van iedereen meer digitale skills, ook van zakelijk tekenaars. Wellicht ben je al bezig met tekenen op de tablet of overweeg je over te stappen op digitaal tekenen. Wat je situatie ook is, in deze eerste blog van de serie digitaal zakelijk tekenen neem ik je mee in 2 apps om te tekenen op de tablet.


Adobe illustrator draw

Met deze app is voor mij het digitale teken avontuur begonnen. Deze gratis app van Adobe is laagdrempelig waardoor je geen training nodig hebt om de app te kunnen gebruiken. Het is even een beetje heen en weer klikken maar met de hulp functie van Adobe kan zelfs de grootste digibeet hiermee overweg


Draw is een vector programma, ontzettend handig om tekeningen mee te maken die vervolgens (groot) afgedrukt moeten worden. Wanneer je start met een tekening kun je het canvas hierop aanpassen, er zit onderscheid in de canvassen voor digitale tekeningen en voor print tekeningen. Bedenk je halverwege je tekening dat je toch een ander canvas nodig hebt, geen probleem. Deze kun je zo aanpassen.


Het programma heeft een zeer beperkte selectie aan stiften die je kunt gebruiken, voor de zakelijk tekenaar is het echter voldoende. Met een ronde punt, een platte punt een wedge punt en een brush zit er voor iedere voorkeur wat bij. Je kunt met maximaal 5 stiften tegelijk werken. Per stift stel je de kleur en de lijndikte in, net alsof je een set van je favoriete stiften klaar legt voordat je aan je tekening begint.


Adobe Draw geeft de mogelijkheid om met verschillende lagen te werken. Ook kun je afbeeldingen vanaf je tabet invoegen of uit je creative cloud importeren. Na 12 lagen zit je canvas echter vol en zul je lagen moeten samenvoegen of verwijderen voor je een nieuwe kunt maken.


Een nadeel van Draw is dat je de tekeningen niet kunt selecteren of verplaatsen op het canvas. Je kunt alleen een hele laag verschuiven. Mocht je iets willen verschuiven moet je dus zorgen dat het op een aparte laag staat, of je moet het uitgummen en opnieuw tekenen op de plek waar jij wilt. Om te voorkomen dat je moet schuiven kun je eerst een grove schets maken om je canvas in te delen. Vervolgens begin je op een bovenliggende laag met tekenen.


De export mogelijkheden van Draw zijn beperkt. Je kunt hem direct opslaan als afbeelding op je tablet, de kwaliteit gaan dan wel sterk achteruit. Wanneer je ook gebruik maakt van (een desktop versie) Adobe Illustrator of Adobe Photoshop kun je de bestanden rechtstreeks naar deze applicatie exporteren. Wanneer je deze programma’s niet gebruikt kun je het document als .pdf of .psd naar je creative cloud uploaden en vanuit daar verder exporteren. Naast een export heeft Draw ook een timelapse functie waarin je het ontstaan van de tekening versneld af kunt spelen.


Procreate

Een prachtig programma met vele mogelijkheden maar daarom iets minder intuitief in gebruik. Je koopt de app voor een eenmalig bedrag in de store en kunt er daarna onbeperkt gebruik van maken. Er zijn genoeg filmpjes op internet te vinden die je uitleggen hoe het programma werkt, maar met een korte cursus leer je heel snel alle ins en outs van Procreate.


Het belangrijkste verschil met Adobe illustrator Draw is dat Procreate een pixel gebaseerd programma is. Hierdoor kun je prachtige illustraties maken maar moet je op voorhand goed nadenken over het formaat waar in je wil tekenen, je tekeningen kunnen uiteindelijk niet eindeloos vergroot en afgedrukt worden omdat de kwaliteit dan achteruit gaat.


Procreate heeft een heleboel mogelijkheden als het gaat om brushes (stiften). Naast de stiften die standaard in het programma zitten kun je ook brushes kopen en importeren. Er zijn een heleboel websites waar je losse brushes of pakketten kunt krijgen. Voor enkele euro’s of dollars heb je er een heel etui vol nieuwe brushes bij.


Ook in Procreate kun je met lagen werken. Een voordeel is dat je deze lagen allemaal een naam kunt geven en kunt groeperen. Hierdoor kun je je project ordenen en snel de juiste laag vinden. Ook ier is het mogelijk om afbeeldingen van je filmrol of rechtstreeks vanuit je webbrowser te importeren. Een ander pluspunt is dat je ook tekst lagen kunt maken waarin je getypte tekst kunt opmaken. Vooral handig wanneer er veel tekst op je plaat moet komen.


Het bewerken van je canvas kan op alle mogelijke manieren. Knippen, plakken, verschuiven, vergroten/verkleinen, dupliceren, herkleuren of spiegelen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Perfect voor grote platen met veel informatie maar hier ligt ook gelijk het risico van perfectionisme op de loer.


De export mogelijkheden zijn een stuk groter. Je kunt zowel de afbeelding als de separate lagen exporteren en ook een export van je timelapse als mp4 is mogelijk. Daarnaast heeft procreate de mogelijkheid om korte animaties (GIF-jes) te maken.


Conclusie

Welke app het meest geschikt is hangt natuurlijk af van je specifieke wensen. Vooral het verschil tussen Vector en Pixel is goed om rekening mee te houden maar beide apps zijn zeer geschikt om mee te tekenen. Zelf heb ik 2 jaar lang met Adobe draw getekend voordat ik de behoefte had aan meer mogelijkheden. Mocht je dus een beginner zijn in het digitaal tekenen dan is Adobe Draw een goede opstap voordat je besluit te investeren in de eindeloze mogelijkheden.

bottom of page