De tekendip. Veel mensen hebben er last van. Je start met tekenen was vliegend, overal zocht je naar mogelijkheden om je nieuwe vaardigheden in te zetten maar na een paar weken kom je er achter: een bibliotheek opbouwen kost heel veel tijd. Daarnaast gooit ook corona nog eens roet in het eten waardoor die mooi getekende flip boven je eigen koffieapparaat hangt in plaats van op kantoor. Een beetje jammer.
Wat je het liefst zou willen is op een eenvoudige manier dingen snel visueel maken. Een visuele template kan hiervoor de oplossing zijn.
Voor een workshop of brainstorm teken je een template eenvoudig na van een voorbeeld. Deze gebruik je vervolgens op papier of digitaal in je sessie. Na afloop gebruik je iconen om de uitkomsten te visualiseren en klaar ben je.
Wanneer je een plaat wil maken voor het verstrekken van informatie (een plan, agenda of visie) kun je onderstaand stappenplan gebruiken
1. Bepaal het doel van je plaat
Wat is de reden dat je de plaat maakt? Wil je mensen informeren? Wil je informatie structureren of wil je juist informatie verzamelen? Deze informatie is belangrijk om de juiste template te kunnen kiezen. Natuurlijk kun je een bedrijfsplan kwijt op een brainstorm template maar dat is net zo efficiënt als met een nagelschaartje je gazon maaien. Je komt er wel, het kost alleen tijd.
2. Belangrijkste boodschap bepalen
Wat is je belangrijkste boodschap. Let op: dit is een moeilijke vraag. Je stapt al snel in de verleiding om hetzelfde antwoord te geven als bij je doel. Toch is dit een groot verschil. Je doel kan zijn: ‘informeren over het projectplan’ terwijl de belangrijkste boodschap ‘tijd is onze grootste vijand’ is. Je belangrijkste boodschap bepaalt hoe de inhoud van de plaat er uit gaat zien.
3. Template uitkiezen
Wanneer je je doel en je belangrijkste boodschap hebt kun je een template gaan kiezen. Hiervoor is een wereld aan inspiratie beschikbaar. Zo kun je met de hashtags #visualtemplate #visueletemplate #praatplaat en #visualrecording vele voorbeelden vinden op pinterest en instagram. Omdat je van te voren hebt nagedacht over het doel en de inhoud van de plaat weet je al snel welke templates bij je passen en welke niet.
Een tip tussendoor: leg net als een iconenbibliotheek een template bibliotheek aan. Dit helpt je om sneller een template te kiezen.
4. Je template uittekenen
Het zal inmiddels steeds vaker voorkomen dat je je template digitaal wil gebruiken in tools als Mural en Miro. Hiervoor teken je de template uit in een digitaal tekenprogramma zoals Adobe Draw (gratis) of Procreate. Vervolgens kun je je bestand in de online vergadertool importeren en gebruiken.
Wil je met enige regelmaat gratis nieuwe templates uitproberen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Ik houd je maandelijks op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en er zit altijd een leuke gratis verrassing bij.
Heb jij hulp nodig met het digitaliseren van je tekeningen? Daar kan ik je bij helpen. Neem contact op zodat we samen je vraag kunnen doornemen.
Commentaires