![](https://static.wixstatic.com/media/95dec7_eeb738c48ba24fd7b17f45b6b3389e3b~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_735,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/95dec7_eeb738c48ba24fd7b17f45b6b3389e3b~mv2.jpg)
Daar sta ik dan, midden in een locatie die het best te vergelijken is met een dierentuin en een jungle. Geweldige locatie dus! Mijn missie? Subgroep 6 vinden. Natuurlijk heb ik van tevoren alles grondig voorbereid, ik ben altijd minstens een uur voor aanvang van een event op locatie om de laatste dingen voor te bereiden en met iedereen kennis te maken. Maar deze locatie is een waar doolhof van verborgen break-out rooms, bereikbaar via smalle paadjes en bruggetjes. En op dat moment, tussen de bomen en het groen, weet ik even niet meer waar ik precies moet zijn.
Zakelijk tekenen met procesoverzicht
Gelukkig durf ik op het proces te vertrouwen. Ik heb al een helder beeld van de gesprekken bij de eerste vijf groepen. Net op dat moment verschijnt mijn contactpersoon rustig uit het niets en wijst ze me vriendelijk de weg naar de laatste subgroep. Duurzaam verpakken, dat is het thema hier. Een onderwerp dat perfect aansluit bij wat de andere groepen bespreken: een toekomstbestendig voedselsysteem, mensenrechten, klimaat, voedselverspilling, en planeetvriendelijke voeding. Dit zijn geen alledaagse onderwerpen tenzij je, zoals mijn opdrachtgever, een groot bedrijf in de voedseldetailhandel runt.
Bonus als zakelijk tekenaar: mijn kennis van duurzaamheid
Tijdens de intake benadrukte mijn opdrachtgever het al: "Kennis van duurzaamheid is voor deze opdracht wel echt een pré." Begrijpelijk, want dit event brengt niet alleen hun interne teams samen, maar ook kritische externe partners zoals Urgenda, Oxfam Novib, WWF, en andere belangrijke spelers zoals WUR, Beter Leven keurmerk en Natuur & Milieu. Aan de tafels wordt volop gesproken over complexe duurzaamheidskwesties. Juist dankzij mijn ervaring en kennis van deze onderwerpen kon ik alle zes de tafels efficiënt vastleggen. Mijn aanpak? Meeluisteren, de kern van het gesprek filteren en direct door naar de volgende groep. Zo ontstaat een visueel verslag dat alles samenbrengt en de rode draden tussen de groepen weergeeft.
Van schets tot presentatie
Vlak voordat de break-out sessies eindigen, loopt mijn contactpersoon opnieuw naar me toe. “De pauze komt te vervallen”, zegt ze. “Je mag zo direct presenteren. Gaat dat lukken?” Die pauze was mijn geplande moment om alles te checken met de groepsleiders en de laatste details bij te werken. In de paar minuten die ik nog heb, toets ik mijn tekeningen razendsnel bij de groepsleiders. Doordat ik van tevoren met iedereen kennis heb gemaakt, weet ik precies waar ik moet zijn. Op een enkel punt na is alles compleet. Al lopend naar het podium teken ik de laatste details in en sta ik precies op tijd klaar om mijn werk te presenteren aan de plenaire zaal.
De kracht van voorbereiding en inhoudelijke kennis
Het publiek volgt mijn presentatie van de zakelijke tekening aandachtig. De visualisaties maken de complexiteit en oplossingsrichting direct inzichtelijk en bieden een overzicht van de belangrijkste eerste stappen. Partners knikken instemmend en de opdrachtgever kijkt zichtbaar tevreden.
Dit soort momenten laten precies zien waarom mijn inhoudelijke kennis van duurzaamheid het verschil maakt. Het stelt me niet alleen in staat om inhoudelijk mee te denken, maar ook om met vertrouwen en snelheid te schakelen in onverwachte situaties. Voor organisaties en evenementen rond duurzaamheid is dit geen extraatje, maar een absolute meerwaarde.
Live tekenen voor jouw organisatie?
Wil je meer weten over live tekenen? Of denk je erover een live tekenaar in te huren voor jouw evenement? Neem contact met me op en we bespreken - vrijblijvend en kosteloos - de mogelijkheden.