top of page

5 tips voor zakelijk tekenen

Bijgewerkt op: 7 nov. 2023


Wat is er nu leuker dan tekenen op het werk en daarmee ook nog eens waarde toevoegen?

Wanneer je tekeningen inzet in een zakelijke context ben je zelf veel meer betrokken bij je verhaal en kun je sneller met je collega’s in gesprek omdat ze ‘het plaatje begrijpen’

In veel bedrijven wordt en vooral gecommuniceerd met lappen tekst in een document of e-mail. Dit document beland na vele reviews in een la en we kijken er niet meer naar tot het moment dat we er achter komen dat we het allemaal toch nét iets anders hebben begrepen. We gaan met elkaar om de tafel om te zorgen dat het document weer ‘up-to-date’ wordt en we weer verder kunnen.

Wat is het beeld hierbij? Hoe zien ze dat voor zich? Hoe verhoudt dit zich tot het grote plaatje? Werken met zakelijke tekeningen zorgt er voor dat je stopt met informatie geven maat er juist voor zorgt dat iedereen zich betrokken voelt bij de totstandkoming van het resultaat. Het grote plaatje wordt begrepen en collega’s willen hier hun bijdrage aan leveren. Maar hoe doe je dat nu?


‘Zelf doen’ juichen we bij visualrecording.nl alleen maar toe en daarom helpen we je graag gratis en voor niets op weg in de wereld van zakelijk tekenen met onderstaande tips. Voordat je ook maar een stift vast pakt zijn er twee belangrijke basisprincipes. Wanneer je hieraan denkt kun je binnen no-time aan de slag met je zakelijke tekeningen;

1. Probeer je tekeningen niet mooi te maken, maak ze effectief!

2. Denken aan tekenen is niet genoeg, je moet het vooral doen!

Alle begin is moeilijk… nu, het begin van tekenen niet. Net als woorden en zinnen zijn tekeningen namelijk opgebouwd uit een alfabet. Als je het visueel alfabet kunt tekenen kun je daarna alles tekenen wat je wil, als je het maar in stukjes kunt bekijken. Wil je dus zelf aan de slag? Oefen dan eerst op het visueel alfabet.


Wanneer je het alfabet onder de knie hebt kun je starten met het maken van iconen. Houd gedurende de dag eens bij welke woorden er veel voorbij komen op je werk. ‘Budget’, ‘koffie’, ‘klant’, maar ook abstractere woorden als ‘agile’, ‘duurzaam’ en ‘samenwerken’ zitten in ons dagelijks werk ingebakken. Wanneer je standaard iconen weet te bedenken voor deze woorden heb je al snel een visueel alfabet onder de knie. We helpen je graag op weg met je eigen visuele bibliotheek. Klik op onderstaande afbeelding en download 36 iconen als startpunt voor jouw eigen visuele alfabet.

36 iconen voor zakelijk tekenen

Een goede visual bestaat uit een combinatie van tekst en tekeningen. Schrijven is daarom minstens net zo belangrijk. In een tijdperk waarin nauwelijks meer met de hand geschreven wordt is het daarom belangrijk bewust te oefenen met je handschrift. Koop een eenvoudig opschrijfboekje en probeer door de dag heen wat meer te schrijven. Kun je gelijk wat tekeningen in de kantlijn maken. Heel veel succes met het maken van je eerste eigen tekeningen.


Comments


bottom of page