Tips om je presentatie visueel aantrekkelijk te maken

Bijgewerkt op: 30 nov. 2021


We zitten er nog wel even aan vast. Samen met de kinderen aan de keukentafel aan het werk. Inmiddels is iedereen gewend aan het digtaal vergaderen en alle mogelijkheden die bij het vergaderen horen, maar een ding blijft moeilijk: Digitaal presenteren. Hoe zorg je ervoor dat jouw presentatie interessanter is dan de rekenjuf op de laptop naast je of de nieuwste outfit voor de minecraft avatar van je zoon? In deze blog deel ik 3 tips met je.


1. Tekeningen in je presentatie

Oud nieuws. We weten allemaal al jaren dat we niet alleen tekst in onze powerpoint dia moeten zetten en dus gebruiken we al jaren mooie plaatjes om onze presentatie op te fleuren. Maar wat nou als je de mooie plaatjes gebruikt om je informatie in te verwerken? Met een paar simpele tekeningen maak je een presentatie veel aantrekkelijker om naar te kijken, worden ze beter onthouden en wordt je gedwongen om alleen de meest belangrijke informatie te presenteren. Benieuwd hoe zoiets er uit kan zien? Klik hier voor een voorbeeld.


2. Zeg het in een filmpje

De spanningsboog in een online meeting is vele malen lager dan in een fysieke meeting. Al na enkele minuten begint de aandacht te verslappen. Niet echt handig bij een standup meeting waarin er vooral veel gezonden wordt. Wanneer je deze meeting afsluit met een filmpje waarin de belangrijkste resultaten nog een keer visueel herhaald worden eindig je met een hoog energie niveau. Grote kans dat er aan het begin van de volgende digitale meeting nog even over doorgepraat wordt. Benieuwd hoe zo’n filmpje er uit kan zien? Klik hier voor een voorbeeld.


3. Gebruik een digitaal prikbord

Vooral zeer geschikt bij langere bijeenkomsten en bijeenkomsten met veel deelnemers. Hiermee verleid je deelnemers tot sociale interactie tijdens de meeting en voorkom je dat deelnemers de ineractie zoeken op hun instagram feed. Deel in de uitnodiging van de meeting een link naar het prikbord en plaats zelf vooraf al wat tekeningen, berichten of een foto. Benoem aan het begin van de meeting nogmaals de padlet en nodig deelnemers uit om (visuele) notities, vragen opmerkingen of gewoon een selfie aan de eerder genoemde keukentafel te delen. Goed als alternatieve koffiemachine praat, handig voor de (co-)host om te zien wat er speelt en leuk om na de meeting nog eens door te kijken. Voorbeelden van een digitaal prikbord zijn Pinterest en padlet. Hieronder kun je een voorbeeld zien van een padlet bord dat gemaakt is tijdens een zakelijk evenement over visueel werken.

Padlet bord gemaakt tijdens een zakelijk evenement over visueel werken.

En nu jij!

Ben je geïnspireerd geraakt door de voorbeelden? Ga vandaag nog aan de slag met je presentaties! Laat je liever iemand anders je presentatie in een nieuw jasje steken? Neem dan contact op.