Visual Recording op afstand: deel 2

Bijgewerkt op: 30 nov. 2021


Er zijn een paar opties om live te tekenen in een digitale sessie. De makkelijkste optie is het delen van je ipad scherm. Zo kan iedereen duidelijk zien wat je tekent en het vraagt geen technische hoogstandjes. Er zit echter een groot nadeel aan. Wanneer jij je scherm deelt kan niemand anders zijn scherm delen, deze optie is dus alleen bruikbaar in bijvoorbeeld een workshop setting. Wanneer je in een meeting zit waarin iemand een presentatie geeft is je scherm delen dus geen optie.


Een tweede optie is mee tekenen zonder je scherm te delen en pas aan het einde wanneer je tekening klaar is een terugkoppeling te geven door je scherm te delen en te vertellen wat je getekend hebt. Het nadeel hiervan is dat deelnemers de tekening niet zien ontstaan zoals bij een live visual recording het geval is. Het kan zeker werken maar er is nog een alternatief…


De derde optie, mijn persoonlijke favoriet, is live mee tekenen zonder dat je je scherm deelt. Dit doe je met een technische oplossing: een HDMI capture device. Dit apparaatje zorgt er voor dat je computer het beeld van je tablet binnen krijgt als webcam beeld. In je vergadertool kun je kiezen welke ‘webcam’ je wilt gebruiken in de vergadering. Dit kan de gewone webcam zijn waardoor je gezicht in beeld is maar je kunt ook wisselen naar het ‘webcambeeld’ van je iPad. Op die manier zien deelnemers je tekening ontstaan, kunnen ze desgewenst jouw camera ‘pinnen’ zodat deze altijd in beeld blijft en blijft de optie om een scherm te delen beschikbaar voor diegene die een presentatie willen geven.


Ik gebruik deze optie de laatste maanden zeer regelmatig om visual recordings te maken tijdens allerlei bijeenkomsten. Het vraagt even wat moeite om alle juiste kabels en verbindingen bij elkaar te zoeken maar daar ga ik je bij helpen. In samenwerking met ‘Muddy’ van the whiteboard academy heb ik onderstaande schematische weergave gemaakt. Hierop zie je precies welke kabels je nodig hebt.

In onderstaande video leg ik je uit hoe je alles aan elkaar moet verbinden.


Heb je hulp nodig? Neem gerust contact op. Ik help je graag verder.